navigatie
Close article

Pepper is nieuwste bewoner woonzorgcentrum

Posted on

Het OCMW-woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe in Hoeilaart heeft een nieuwe bewoner: de sociale robot Pepper moet ervoor zorgen dat bewoners eenvoudig in contact kunnen komen met hun familie.


"Vanuit het woonzorgcentrum zijn er reeds verschillende initiatieven bezig om onze bewoners dichter bij hun familie te brengen", zegt An Eggerickx, hoofd bewonerszorg van Hof ten Doenberghe. Nu is er een nieuwe bewoner bij: de sociale robot Pepper, van het BruBotics robotica onderzoekslabo van de Vrije Universiteit Brussel. "Het merendeel van onze robots zijn nu ook technisch werkloos. We zoeken samen met mensen uit de zorg naar manieren om ze toch nuttig in te kunnen zetten", aldus prof. Bram Vanderborght.

Deze robot kan via Facebook Messenger opgebeld worden voor een videogesprek. Zo kan de robot de bewoners op een eenvoudige manier in contact brengen met hun familie en kan er geholpen worden om de eenzaamheid tegen te gaan op een veilige manier. Zeker voor bewoners met symptomen die anders geïsoleerd zijn, kan dit een belangrijke meerwaarde betekenen. "Een robot maakt het toch nog iets tastbaarder dan enkel een videogesprek op een tablet", aldus An Eggerickx. Dankzij Telenet krijgt de robot een gratis 4G mobiele internet connectie.

"We zijn blij dat we deze robot in bruikleen mogen nemen en hopen dat dit voor heel wat mensen een oplossing biedt om in contact te blijven met hun familie" zegt eerste schepen Eva De Bleeker (Open Vld).

Het idee kwam van Zorabots uit Oostende die reeds 70 robots als Pepper, maar ook James, gratis in zetten in heel België. Bovendien zijn er nog meer robots onderweg. Het bedrijf heeft al vijf jaar ervaring met robots in de zorgsector.

Het initiatief werd onder andere al opgepikt door Het Nieuwsblad.

 

© 2024 - Vrije Universiteit Brussel - Dept. MECH - All rights reserved